MY.TEMPAT

[Thursday, November 10, 2011]

isu psmi

sapa yang follow issue ni?
isu psmi
psmi stands for pengajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris

pada aku la kan, aku sokong je, kenapa nak bangkang? nak tolak?
aku macam boleh rasa dan tau je sapa yang dok bangkang2 tak nak semua ni bagai
agak2 korang?

sorry to say, ni cuma pendapat aku je la kan
bangsa lain dah maju ke depan, takkan ko nak biar bangsa ko ketinggalan kat blakang?
jangan asyik dok fikir comfort zone tu je, kene tengok in future
sampai bila anak-anak melayu ni nak maju kalau ada benda baik macam ni nak kene bangkang
sudahnya anak-anak bangsa lain maju ke depan, anak kita takkan nak jadi kuli bila dah besar nanti?

aku bukannya retorik sangat kat issue ni tapi cuba tengok dari segi positif la
sampai hari2 keluar kat berita tak nak psmi la itu la ini la, nak hapuskan la
aku mula memang tak nak join and ambik tau pun pasal psmi ni
pada aku isu ni enteng, mudah je
follow je kan

jangan sampai disebabkan bahasa inggeris esok nanti anak kita dan keturunan kita jadi kuli
walaupun ko kata tak ada bahasa inggeris pun boleh hidup
tapi dalam realitinya kalau ko tak reti bahasa inggeris memang ko kene tindas la jawabnya
semudah tu kan?

lain la kalau bahasa melayu tu memang digunapakai seluruh dunia kan
tapi bahasa inggeris ni language of the world
cuba berpandangan luas sikit boleh?

0 comments:

Kaki skodeng