MY.TEMPAT

[Monday, November 21, 2011]

Breakfast makaroni bakar @usj


Jemput breakfast bloggers
Macaroni bakar colleague ofis bawak
Aku tukang makan je

Resipinye
∙1 kotak susu cair (air kotak yg saiz
kecil biasa kite minum-200ml)∙∙∙

∙1 biji bawang besar potong dadu∙∙∙

∙2 camca besar mentega cair∙∙∙

∙2 camca teh tepung gandum∙∙∙

∙1 camca teh gula∙∙∙

∙1 camca teh garam∙∙∙

∙1 camca teh serbuk lada sulah∙∙∙∙ ∙

∙Part B∙∙∙

∙200gm makaroni (rebus + minyk sikit,
kmudian tOskan)∙∙∙

∙Udang hidup dicincang (ikut suka kmu
la nk letk byk mne..memadai ngn makaroni)∙∙∙

∙3 Keping sosej di potong (bhn2 ni
leh ubah...nk letk isi ikan, or aym, or sotong, or suma pn bole)∙∙∙

∙10 biji cili padi (umah ni kena ada
taste 'pedas' sikit)∙∙∙

∙50gm cendawan butg (potong kiub2)∙∙∙

∙1 biji tomato (potong kiub kecil)∙∙∙

∙1 kiub ayam∙∙∙∙ ∙

∙Part C∙∙∙

∙4 biji telur∙∙∙

∙5/6 kping Keju Cheesedale (keju laen
pun bole)∙∙∙
∙ ∙
∙Cara-cara memasak∙∙∙

∙Panaskan mentega, masukkan
bawang-tumis, kmudian susu cair, tepung gandum, gula, garam, serbuk lada sulah.∙∙∙∙ Kemudian, masukkan makaroni,
udang, sosej, cendwn butg, cili padi, tomato, n kiub ayam..~kaco rata..Tutup
api dapur..∙∙∙∙Tuang dalam loyang
pembakar...Ratakan..∙∙Kacau telur jgn smpai berbuih,
masukkan dalam loyang pembakar di segenap ruang..∙∙ Langkah terakhir, keju di slice2
kan n tabur atas makaroni tu..∙∙Bakar makaroni dengan suhu oven
180c selama lbih kurg 30 minit..Siap!


Send from phone

0 comments:

FANS