MY.TEMPAT

[Thursday, August 9, 2012]

tutorial open new link in new tab

Teman baru perasan la rupanya link dalam blog teman ni kalau klik dia akan open link tu dekat window yang sama. punya lah lama baru perasan. selama ni teman kalau klik kat link tu pun mmg right klik siap2 pastu open link in new tab. sekali tadi tah macammana gatal tangan terus klik kat link tu rupanya dia open dekat window ni jugak. tak glamer la blog teman gini, senang orang nak blah kan. bila dia nak patah balik naya kena cari balik macammana nak back to blog teman ni. bahaya bahaya.

ni teman share tutorial macammana nak open link yang ada dalam blog kita ni dalam new tab @ open link tu dekat window yang baru so that reader tu tak de la terlepas dari pandangan beliau dari blog kita ni kan

zaman sekarang semua google search je senang kan
ni pun teman google search je terus source code dia macammana nak buat ni

credit to cik amalina

1# masuk dashboard blog, then klik design
2# add new gadget pilih hok HTML/Javascript tu
3# copy paste coding ni, tukarkan tanda ( dan ) kepada < dan >

(script language="javascript" type="text/javascript")
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
(/script)

4# save pastu test power

selamat mencuba

0 comments:

Kaki skodeng